Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τοποθέτηση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα


Βουλή των Ελλήνων
Αθήνα,   26-9-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
            Προς τους Υπουργούς: 1) Εσωτερικών 
                                                       2) Πολιτισμού & Αθλητισμού

            Θέμα: Τοποθέτηση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Κύριοι Υπουργοί,

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας - με αφορμή σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας κ. Γιώργου ΣΟΥΡΛΑ-, πληροφορίες για γραφειοκρατικά εμπόδια ή και σκόπιμη κωλυσιεργία, από πλευράς Δήμου Αθηναίων, σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρικό σημείο της Πρωτεύουσας.
Όπως είναι γνωστό, ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη ΠΑΠΑ, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο.

        Επειδή μέχρι τώρα, εικοσιένα χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα -κάτι που μόνο θλίψη, θυμό και οργή προκαλεί,
          
 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:
1-      Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, για την υλοποίηση της συμφωνίας δωρεάς του ανδριάντα από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Αθηναίων.
2-      Αν εξετάζουν τη δυνατότητα ανάκλησης της δωρεάς, λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και τοποθέτησης του μνημείου σε δημόσιο χώρο, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας.

Τη στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των ΣΚΟΠΙΩΝ γιγαντώνεται και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται, οποιαδήποτε ολιγωρία και κωλυσιεργία είναι ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ.


Οι ερωτώντες βουλευτές