Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Διέλευση Βαρέων Οχημάτων στο Παλαιό Εθνικό Δίκτυο Θεσ/νίκης- Αθηνών


                                                                                                                   Κατερίνη, 13/09/2013
ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μανιάτη Ιωάννη
Θέμα «Διέλευση Βαρέων Οχημάτων στο Παλαιό Εθνικό Δίκτυο Θεσ/νίκης- Αθηνών»
Παίρνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τις καταγγελίες Πολιτών της Βορείου Πιερίας, σας ενημερώνουμε ότι με την έναρξη λειτουργίας των Διοδίων Αιγινίου, παρατηρείται το φαινόμενο της τεράστιας αύξησης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης- Αθηνών, από το Νησέλι ως τον κόμβο της Ν. Αγαθούπολης, (ειδικά στο Αιγίνιο, που το διασχίζει η Π.Ε.Ο. σε μήκος 3 km) επειδή θέλουν να αποφύγουν τα διόδια. Δεδομένης, φυσικά και της ανυπαρξίας σήμανσης απαγόρευσης βαρέων οχημάτων στα επίμαχα σημεία.
Η Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης- Αθηνών, από συγκοινωνιακή ευλογία, μετατρέπεται σε κατάρα για τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας καθώς, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε καθημερινή βάση, κατά τις ώρες αιχμής, αδυνατούν, ευπαθείς ομάδες: ηλικιωμένοι, ασθενείς, κυρίως μικρά παιδιά, αλλά και οδηγοί, κυρίως αγροτικών μηχανημάτων να καταφέρουν να διασχίσουν με ασφάλεια την Π.Ε.Ο. Το γεγονός αυτό οδηγεί συχνά στην πρόκληση ποικίλων τροχαίων ατυχημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο, όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά και την ίδια τη ζωή των κατοίκων.
Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Ν. Πιερία, όπου βαρέα οχήματα, προς αποφυγήν των Διοδίων Λεπτοκαρυάς, χρησιμοποιούν μεγάλο τμήμα της παραλιακής οδού σε τουριστικές περιοχές.
Προτείνουμε: α ) τη σήμανση απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων από την Π.Ε.Ο. καθώς αυτή εξυπηρετείται από τη Ν.Ε.Ο. και β) τακτικότερους ελέγχους της τροχαίας στην Π.Ε.Ο. προς αποφυγή των παραβάσεων.
Ο αναφέρων Βουλευτής:

Χριστογιάννης Δ. Δημήτριος